Vinařství Volařík

 

Leopold VolaříkV rodině Volaříků poctivě pěstují lásku k vínu již od druhé světové války, kdy se zakladatel rodinné tradice, Leopold Volařík, naučil vinohradnickému a vinařskému umění od německých starousedlíků. Rozvoj vinařské tradice přerušila násilná kolektivizace a návrat k vinařství byl možný až po revoluci v roce 1989, kdy v restitucích byly postupně vraceny vinice původním majitelům. Ti navázali na rodinnou tradici vinařství a vinohradnictví rozšířením výměry svých vinohradů. Další mladé vinice byly založeny roku 2001 a poslední v roce 2008.

Volaří - vinař rokuZakladatelem Vinařství Volařík, které vstoupilo na trh pod tímto označením v roce 2007, je Ing. Miroslav Volařík. Vinařství nyní obhospodařuje v integrované produkci 80 ha vlastních vinic, z toho 4,2 ha v režimu ekologického zemědělství. Vyrábí přívlastková, zejména bílá, vína. Při pěstování klade důraz na kvalitu hroznu, terroir, šetrný přístup k hroznům i vinicím a při zpracování využívá nejnovější technologie a poznatky.

Vinice Ořechová horaVšechny vinice jsou obhospodařovány v integrované produkci, kdy výnos na 1 keř nepřekračuje 2 kg. Již při řezu se výnos redukuje – keř je stříhán na 1 tažeň, který nemá více jak 7 oček. Při dozrávání není réva zatížena velkým počtem hroznů a v průběhu vegetace jsou letorosty silnější, vyzrálejší a jsou schopny lépe zásobovat hrozny živinami. Hrozny jsou sbírány výhradně ručně a dopravovány pod suchým ledem do vinařství. Zde jsou zpracovávány tou nejnáročnější technologií, která je v České republice dostupná. Bílé hrozny jsou peristaltickým čerpadlem dopraveny přímo do lisu, kde nakváší po dobu 2 až 5 hodin. Po nakvašení dochází k lisování do maximálního tlaku 1,2 barů, celková výlisnost se pohybuje okolo 55 %. Vylisovaný mošt je pak do 24 hodin samovolně odkalován a poté zakvášen. Teplota kvasného procesu nepřesahuje 18 stupňů. Červené hrozny jsou zpracovávány také pomocí selektoru a odstopkované hrozno putuje pomocí pásového dopravníku přímo do vinifikačních nádob, kde probíhá samotná fermentace.

Vinařství klade při pěstování velký význam na polohu vinice a vytváří vlastní terroirovou řadu vín – spojení nejprestižnějších viničních tratí s nejvhodnější odrůdou. Výsledná vína pak nabízí neopakovatelnou symfonii barvy, vůně a chuti.

Vinařství je od roku 2011 členem Aliance vinařů V8 – vinařství, jež se spojila s cílem společné podpory výroby a propagace kvalitních moravských vín. 

Volařík - Valtické vinné trhyPílí, učenlivostí, pokorou, výběrem skvělých odborníků a neutuchající láskou k vínu se Vinařství Volařík dokázalo v krátké době prosadit mezi producenty nejkvalitnějšího vína v České republice a sklízí úspěchy na tuzemských i zahraničních soutěžích. Mezi nejprestižnější ocenění v České republice patří Champion Valtických vinných trhů, Král vín a Vinař roku – všechna tato ocenění získalo vinařství v roce 2011. Nejvýznamnějším oceněním pro rok 2012 je prozatím Champion Jarovín Rosé a Šampion Mikulovské vinařské podoblasti v Národní soutěži vín České republiky.